ZÖLDNÖVÉNYEK
A növények élete a napfénytől függ, a mi életünk pedig a növényektől. Nagyon fontos, hogy ételeink legnagyobb hányadát zöld levelek, füvek és zöldségek alkossák. Hogyha idegenkedsz ezektől a jótékony ételektől, és úgy érzed, képtelen lennél kecske módra legelészni, készíts belőlük gusztusos turmixokat. Egy kevéske gyümölccsel – például almával, banánnal vagy bogyós termésekkel – enyhén megédesítheted energiaitalodat. Ne feledd, minden a fejben dől el! Hogyha tudatosítod magadban friss turmixod és zöld leveles ételeid fontosságát, jótékony hatását, máris szívesebben fogyasztod el őket a nap bármely órájában. Nagy klorofill- és ásványianyag-tartalmuk miatt a zöld levelű növények a földön föllelhető legjobb lúgosító élelmiszerek.
Bátran kísérletezz az új alapanyagokkal, ízekkel! Zöldségeidet fogyaszthatod nyersen salátaként, krémesítve, párolva és grillezve. Salátádat kívánatossá varázsolhatod egy csipet csírával, apró spenótlevélkékkel, brokkolirózsákkal.
A klorofill további jótékony hatásai:
•vasat juttat a szervezetbe;
•hozzájárul a máj tisztulásához;
•javítja a vérképet;
•enyhíti a vérszegénységet, és hozzájárul a májgyulladás gyógyulásához;
•gyorsítja a sebek hegedését;
•tisztítja és erősíti a fogínyt;
•javítja a látást;
•enyhíti a torokgyulladást;
•nyugtatja a fekélyes szöveteket;
•javítja a lábak vérkeringését;
•enyhíti a visszeresség okozta panaszokat;
•lúgosabbá teszi a szervezetet.
A legegészségesebb zöld ételek
Brokkoli
Rákellenes, antioxidáns, béltisztító, vírusölő, serkenti a májműködést, kitűnő rostforrás. Gazdag kalciumban, magnéziumban, foszforban, béta-karotinban, folsavban és C-vitaminban.
Káposzta
Segít székrekedés esetén és a mérgek eltávolításában, csökkenti a vér koleszterinszintjét, reaktiválja a jótékony hatású bélbaktériumokat. Tápanyagai a kalcium, magnézium, foszfor, C-vitamin, béta-karotin, pektin.
Spenót
Rákellenes, vérnyomás-szabályozó, erősíti az immunrendszert, segít a csontok egészségének megőrzésében. Forrása a béta-karotinnak, foszfornak, káliumnak, B6-vitaminnak, vasnak, magnéziumnak, kalciumnak.
Csalán
Vízhajtó, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő. Gazdag káliumban, vasban, C-vitaminban, béta-karotinban.
Spárga
Serkeni a veseműködést, enyhe hashajtó, antibakteriális. Tápanyagai a foszfor, kálium, folsav, béta-karotin, C-vitamin, K-vitamin.
Spirulina alga
Ideális fehérjeforrás, gátolja az öregedést, védi a veséket a gyógyszerek bomlási termékeitől, tumorellenes. Foszforban, káliumban, nátriumban, B3-vitaminban gazdag.
Búzafűlé
70 százalékban klorofillt tartalmaz, 92 ásványi anyag is fellelhető benne, továbbá beta-karotin, B-, C-, E-, H- és K-vitamin, 19 hasznos aminosav és további hasznos enzimek.